Elan F1

Stellingenteelt, zomer

Heerlijk fruit en hoog vitamine C gehalte

Met ons ras 'Elan' hebben we de 'gourmet' aardbei in het doordragers assortiment geïntroduceerd. 'Elan' zal door uw klanten zeer gewaardeerd worden om haar smaak. Deze aardbei past bij uitstek in het concept van foodservice (directe afzet naar de consument) ofwel 'huisverkoop'.

De teelt is een kwestie van sturen

De plant heeft in het voorjaar enige tijd nodig om zich goed te ontwikkelen. Het is daarom raadzaam om op tijd (einde maart onder vliesdoek) te planten met een goed afgeharde plant. Bij een vertraagde ontwikkeling ten gevolge van bijvoorbeeld een koud en nat voorjaar is het raadzaam om de eerste bloemtros te verwijderen. Dit gaat uiteraard ten koste van de vroegheid. De plant van 'Elan' kenmerkt zich door een sterke groei gedurende het gehele seizoen, waardoor de productie in het najaar nog goed kan doorlopen. De plant ontwikkelt stevige bloemtrossen met weinig bloemen per tros. Ten allen tijden moeten groeischokken in het gewas voorkomen worden. De ervaring in de praktijk leert dat dit al snel tot allerlei problemen en productieverlies kan leiden.

Lekker en gezond!

De vruchten van 'Elan' zijn langwerpig, glanzend en lichtrood van kleur. De doorkleuring na de oogst verloopt langzaam. Het vruchtvlees en de vruchthuid zijn redelijk stevig. De vrucht is gevoelig voor regenschade. Het verdient daarom aanbeveling om bij natte perioden een tunnel over het gewas te plaatsen. De vruchten zijn bij aanvang van de oogst groot en worden later in het plukseizoen middelgroot. De vruchten liggen goed zichtbaar om de plant en laten zich gemakkelijk plukken. Het meest opvallende kenmerk van de vruchten is de werkelijk uitstekende smaak. Dit wordt vooral veroorzaakt door het hoge suikergehalte in de vruchten. In het doordrager assortiment is dit smaakniveau uniek. De vruchten van 'Elan' zijn niet alleen erg lekker maar ook nog extra gezond! In metingen kwam naar voren dat 'Elan' 30 - 50 % méér Vitamine C bevat dan andere doordragende rassen.

Praktijkervaringen
De afgelopen jaren is 'Elan' op vele plaatsen en vollegronds-, tafel- en stellingteelt geteeld. In een zomerteelt in de vollegrond is een opbrengst van 800 gram per plant goed haalbaar. Op tafel werden in een zomer/herfst teelt tot 1,5 kg. per plant gehaald. In de zomermaanden kwam naar voren dat tweemaal per week oogsten noodzakelijk is om de kwaliteit, vooral de stevigheid, van de vruchten te handhaven. Indien u geïnteresseerd bent in een teelt met 'Elan', neemt u dan s.v.p. contact met ons op.

Assortiment

Ga terug naar het overzicht om meer te bekijken.